FIND RECIPES HERE

22 Sept 2014

RESEPI PUDING ROTI ~ BAKAR

Assalamualaikum...


Puding apa yang paling sedap dan senang ?? --> PUDING ROTI!!!

Aku yang tanya, aku yang jawab.hehe.Disebabkan puding ni sangat senang, so aku recommend korang cepat-cepat la try buat. Sebab ape aku kate senang.Sebab bahan-bahan dia mudah nak dapat, kat kedai runcit berlambak, pastu cara nk buat cuma campur semua bahan,kacau sikit, tadaaa! dah siap.ngeh3


Aku membebel kat sini pun korang mesti tak paham kan, jom kite baca cara-cara nak buat puding yang super sedap nih.(puji jangan tak puji).hee.

PUDING ROTI
Sumber:Husnazahidi.blogspot.com

BAHAN-BAHAN
PUDING ROTI
Puding Roti
8 keping roti gardenia (apape brand pun bole)
2 cawan susu full cream
4 sudu besar gula kastor
2 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar mentega/marjerin (cairkan atas api)
sedikit buahan campuran kering

SOS KASTARD
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
CARA-CARA
PUDING ROTI
1.Masukkan susu,telur,esen vanila dan gula dalam satu mangkuk besar.Kacau guna whisk hingga sebati.(asalkan sampai gula dah larut pun bole)
2.Carikkan roti dalam 4 bahagian dan masukkan dalam bekas adunan tadi,susun roti bertingkat-tingkat.Tekan-tekan roti supaya semuanya terendam.Biarkan dalam 15 minit.
3.Masukkan marjerin yang telah dicairkan tadi dan gaulkan sehingga sekata. 
4.Masukkan pula buahan campuran.Kacau sedikit.
5.Sediakan loyang,sapu loyang dengan marjerin.Tuangkan roti yang telah direndam tadi ke dalam loyang.
Tabur lagi buahan kering.(Pastikan lapisan roti tidah terlalu tebal, takut roti lambat/susah nak masak)
6.Bakar pada suhu 180 darjah selama 50 minit.

*Kadang-kadang selepas siap dibakar, nampak macam puding tak masak/lembik.Jangan risau.Aku punya pun nampak macam lembik, tapi lepas dah simpan nanti dia akan keras. Dah nama pun puding mesti la lembik kan.ho3.Tapi jangan la sampai berair,confirm belom masak tu.




SOS KASTARD
Satukan semua bahan dalam periuk.Kacau guna whisk untuk larutkan tepung.Letak atas api, sambil kacau, tunggu sampai sos pekat.Kalau nak lagi pekat, lebihkan masa masak.Jangan pekat sangat nanti bila dah sejuk akan terlebih pekat.





0 komen:

Post a Comment